Thursday, July 15, 2010

Ilham Watak Animasi Disney

Posted by Nur Insyirah at 8:11 AM
PERTAMA kali memandang buku sederhana tebal berjudul Riang Ria Dunia Persahabatan itu, mata terus tertancap pada ilustrasi lima watak gadis comel berpakaian gaun kembang ala puteri umpama watak ciptaan animasi Hollywood.

Bezanya, puteri comel itu semuanya bertudung manis, lengkap dengan tiara kecil yang menjadi sebahagian daripada penampilan mereka.

Berlatarkan ton merah jambu pada kulit buku, siri Kisah Si Puteri keluaran PTS One Sdn Bhd itu nyata mengundang kelainan dalam dunia bahan bacaan kanak-kanak.

Ia mengetengahkan kehidupan lima puteri, Puteri Arabella, Puteri Dian Adelia, Puteri Farisya, Puteri Qaira dan Puteri Humaira yang digarap oleh lima penulis berbeza.

Salah seorang penulis Kisah Si Puteri, Nahddatun Nisaak Othman, 31, berkata kelahiran buku berkenaan didorong oleh pelbagai faktor. Antaranya adalah melihatkan perkembangan watak animasi Disney yang ramai pengikutnya termasuk di negara ini.

"Kanak-kanak mahupun remaja memang menggemari watak sedemikian justeru kami mengambil inisiatif untuk melahirkan bahan bacaan berbahasa Melayu yang mengambil watak puteri.

"Bagaimanapun, idea keseluruhan termasuk jalan ceritanya diolah mengikut suasana semasa manakala untuk buku pertama ini, kami menampilkan lima cerita bertemakan persahabatan," katanya yang mengetengahkan watak Puteri Farisya dalam buku terbabit.

Menurutnya, tidak hanya menitikberatkan jalan cerita, buku yang dihasilkan lima penulis itu turut memberi perhatian pada ilustrasi. "Pengambilan pelukis ilustrasi pun perlu menerusi uji bakat untuk mendapatkan pelukis yang benar-benar memahami konsep yang kami ketengahkan untuk buku ini," katanya yang sudah empat tahun berkhidmat di syarikat pengeluar buku terkemuka itu.

Rafiza Ab Rahman, 30, yang mengungkap kisah Puteri Arabella, menyifatkan penyelidikan untuk menghasilkan satu-satu karya cukup penting.

"Zaman kanak-kanak kita dulu tak sama dengan kanak-kanak sekarang terutama daripada penggunaan dan penguasaan bahasa mereka.

"Jika mahu kanak-kanak menghayati bacaan mereka, penulis sendiri harus membuat banyak kajian. Ini termasuk daripada sudut bahasa yang harus ringkas dengan penggunaan ayat yang tepat," katanya.

Setiap satu kisah puteri dalam buku berkenaan tidak sampai 30 muka surat namun bagi Rafiza yang memiliki latar belakang jurusan pendidikan di bidang perhutanan ini mengakui ia tetap hadir dengan cabarannya tersendiri.

"Saya tak tahu pun bagaimana kehidupan golongan bangsawan termasuklah puteri raja justeru, harus rajin membuat kajian misalnya menonton filem seperti The Princess Diary," katanya yang menyiapkan cerita puterinya itu hanya dalam tempoh dua hari.

Mengakui gemar membaca buku cerita kanak-kanak terutama disebabkan isu yang diketengahkan tidak begitu memberatkan fikiran, Rafiza sudah menghasilkan tujuh novel dan lima daripadanya berkisar kepada kisah kanak-kanak.

Haryani Kamilan, 31, berkata perkembangan dunia bahan bacaan kanak-kanak kini mendorong penulis untuk mencari kelainan dalam hasil penulisan mereka.

"Untuk menarik perhatian pembaca, penulis seharusnya menghasilkan karya yang berbeza daripada apa yang lazimnya berada di pasaran.

"Justeru, meskipun watak diketengahkan dalam buku ini mengenai kehidupan puteri, ia perlu memiliki karakter berlainan.

"Pada masa sama, apa yang penting, pembaca dapat mengenali kekurangan diri dan secara tidak langsung, belajar untuk mengubah diri hasil daripada bahan bacaan terbabit," katanya yang turut berpengalaman menghasilkan skrip untuk rancangan televisyen.

Mazlia Murat, 29, yang mengetengahkan watak Puteri Dian Adelia, pula sebelum ini lebih menjurus kepada penghasilan novel remaja namun dia mengakui tidak menghadapi masalah untuk mengubah suai cara penulisan untuk bahan bacaan kanak-kanak.

"Cuma pada mulanya, saya bimbangkan penerimaan pembaca kanak-kanak ini daripada sudut penggunaan struktur ayat.

"Apa pun, kepuasan menghasilkan karya untuk khalayak ini tetap serupa dengan penghasilan bahan bacaan untuk remaja.

"Saya sendiri agak teruja apabila melihatkan hasilnya dengan buku yang berwarna-warni malah yakin bahan bacaan untuk kanak-kanak akan terus mendapat sambutan," katanya.

Bagi Nur Hidayahtul Husna Adnan, 25, pula, Kisah Si Puteri adalah percubaan pertamanya menghasilkan bahan bacaan untuk kanak-kanak.

"Saya menyiapkan cerita itu hanya dalam masa sehari namun ia tetap mencabar. Ini kerana saya harus mengetengahkan perwatakan puteri yang nyata berbeza daripada diri saya sendiri," katanya.

Kisah Si Puteri tidak terhenti pada buku pertama ini kerana menurutnya, ada beberapa tema berbeza untuk bacaan kanak-kanak itu yang dijangka menjengah pasaran tahun ini.


Wartawan: Rahayu Mohd Salleh

TAHNIAH IBU DAN KAWAN-KAWAN

0 comments on "Ilham Watak Animasi Disney"

 

Ini Satu Cerita... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal