Sunday, November 22, 2009

Tolong Ibu Kupas Bawang Merah

Posted by Nur Insyirah at 11:13 PM


Apabila terdengar ibu membuka laci dapur, sepantas kilat saya pun menuju ke dapur. Entahlah apa yang menarik sangat dengan dapur. Saya suka sangat masuk ke dapur. Dapur... oh dapur....

Ibu selalu pesan, jangan main bawang... nanti pedih mata. Tangan pula kotor kerana orang tidak basuh kulit bawang, orang hanya basuh bawang yang sudah dibuang kulitnya. Bukan setakat bawang, kadang-kadang cili merah pun saya main. Tetapi tidak pula saya pernah merasai sakit mata akibat bermain bawang ataupun pedih tangan akibat bermain cili merah. Selamba sahaja saya pegang. Tidak ada apa-apa yang berlaku pun! Hebat!

Saya tahu ibu letih selepas pulang daripada bekerja. Maka, saya dengan ringan tulang mahu menolong ibu di dapur. Niat saya memang mulia, tetapi ibu yang tidak galakkan. Jadi, bagaimana? Apa yang perlu saya lakukan bagi meringankan beban ibu?
Saya rasa saya tidak dapat buktikan pada ibu yang saya dapat ikut pesanan ibu itu.

Ibu kata, caranya adalah... duduk diam-diam di ruang tamu. Ia cara paling berkesan membantu ibu di rumah. Err... bolehkah saya duduk diam-diam? Semasa tidur sahaja baru boleh diam. Jangan marah ya, ibu... hihihihi.

0 comments on "Tolong Ibu Kupas Bawang Merah"

 

Ini Satu Cerita... Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal